Op 25 september stonden wij met zijn allen weer klaar voor een van de laatste dagtochten van dit jaar. De reis gaat deze dag naar Delft. We beginnen met een heerlijke lunch in restaurant het Karrewiel en gaan daarna een stukje aan de wandel om in te stappen in twee lage rondvaartboten. Onze gidsen zijn twee studenten een jonge dame in de ene boot en de electrische boot met Luke. Beide gidsen wisten heel veel te vertellen over de prachtige stad die Delft is. Bijzonder om te horen was o.a. dat er vroeger belasting betaald moest worden op het aantal ruiten in de voorgevel. Om de belasting lager te laten uitvallen kon het zomaar gebeuren dat er een raam werd dichtgemetseld. Of zelfs dat iemand geen voordeur in zijn voorgevel plaatste waardoor het geenofficiele voorgevel meer was en er dus geen belasting over de ramen betaald behoefde te worden. De ingang naar het huis ging dan via het naastgelegen steegje door de achterdeur! Creatief waren ze dus vroeger zeker ook al. We genoten van de mooie verhalen en de prachtige gevels die we zagen tijdens de rondvaart. 

De vaartocht werd onderbroken voor een bezoek aan De Porceleyne Fles, een van de oudste aardewerkfabrieken in Nederland opgericht in 1653 en waarschijnlijk wel bij iedereen bekend als de fabriek waar het mooie Delfts blauwe aardewerk wordt vervaardigd. We namen een kijkje in het museum maar ook in de fabriek waar het procutieproces werd uitgelegd en we ook een schilder aan het werk zagen. De motieven worden nog altijd door een 13-tal schilders met de hand aangebracht met penselen van marter- of eekhoornhaar. Het materiaal wat ze gebruiken kobaltoxyde wat bij het aanbrengen zwart is en door het bakken in de oven zijn mooie blauwe kleur krijgt. Uiteraard bezochten we ook de winkel, de mooie tentoongestelde vazen en ander porcelein waren echter zeer kostbaar zodat er niet veel Delfts Blauw mee naar huis ging! 

Na het bezoek aan de fabriek wandelden we weer terug naar de boot voor het vervolg van de rondvaart waar aan het einde ervan de bus weer wachtte om ons terug te brengen naar Drunen. Maar natuurlijk maakten we eerst nog een stop in Wagenberg voor een heerlijk diner. 

Wij kijken weer terug op een geslaagde en gezellige dag waarbij ook deze keer de weergoden ons weer gunstig waren gezind.