28 augustus 2024

Verslag 4-Sluizentocht 21-8-24

Deze keer was gekozen voor de 4-sluizentocht vanuit Maastricht met rederij Stiphout. 

Woensdagmorgen 21 augustus stonden om kwart over acht weer 60 reislustigen klaar om in te stappen in de luxe bus van Kupers Touringcars met de ervaren chauffeur Jack. 

Nadat eenieder een plekje had gevonden in de bus en de rollators (we kunnen niet zonder!) veilig opgeborgen onder in de bus, ging het door het centrum van Drunen op weg naar Maastricht. 

Na een rustige rit parkeerde Jack de bus aan de Maasboulevard pal voor de aanlegsteiger van de boot. Via trappen om hoger op de boulevard te komen ging het naar de boot. Diegene met een rollator moesten een beetje omlopen zodat men via een eenvoudige helling de boot kon bereiken. Voor het instappen op de boot moest ook nog een klein dalend hellinkje genomen worden maar de bemanning van de boot begeleidde de minder goede lopers veilig naar binnen. Daar stond de koffie met een heerlijke punt Limburgse vlaai al voor ons klaar. 

Tijdens de koffie werden de motoren gestart en begon de ruim vier uur durende boottocht

over de Maas, Zuid-Willemsvaart en het grote Albertkanaal waarbij we 4 sluizen passeerden, waaronder de sluis van Bosscherveld, die de Maas verbindt met de Zuid-Willemsvaart. Via de Zuid-Willemsvaart kwamen we Belgisch (grond) gebied en gingen we door de sluizen van Neerharen en Lanaken; beide met een verval van 9 meter. Daarna was het de beurt aan de grote sluis van Ternaaien met een verval van maar liefst 15 meter, waarna we weer terug waren op de Maas. Tijdens de boottocht was er natuurlijk ook tijd voor een lekkere broodmaaltijd en we genoten van de fraaie natuur langs de kant. Bij terugkomst aan de boulevard was er nog tijd voor een lekker drankje op een terrasje en ging het weer richting Drunen. Maar natuurlijk niet zonder een onderbreking voor een smakelijk diner in Grathem. Moe van de vele indrukken waren we om 21.00 u weer terug op het Anton Pieckplein en kon iedereen snel naar huis om lekker onderuit te zakken op de bank! Op de foto zitten we in de sluis van Ternaaien met een verval van 15 meter!

De foto’s kunt u hier bekijken.